locaties kastelen


Kasteel Eerde
Kasteel Eerde
Dit 14e eeuwse kasteel vindt je in het Eerderbos tussen Den Ham en Ommen. Tegenwoordig is er een internationale school in gevestigd, en het kasteel is dan ook niet toegankelijk voor publiek. Maar in de bossen rondom het kasteel kun je heerlijk wandelen.

de school www.eerde.nl
geschiedenis www.natuurlijk.nl
geschiedenis en omgeving www.natuurmonumenten.nl

slotgracht

Herinckhave
Herinckhave, Fleringen
Dit kasteeltje/herenhuis vindt u in de bossen bij Fleringen, tegenover de Kroezeboom. Bij dit kasteel is ook een watermolen. Het kasteel is overigens niet open voor publiek.

homepage www.herinckhave.nl
geschiedenis www.kasteleninoverijssel.nl
watermolen www.natuurlijk.nl
vijver

Kasteel Frydlant

Frydlant (Tsjechië)
In dit grote burchtcomplex uit ca. 1100, in het Isergebergte, valt veel te bekijken. Je krijgt een rondleiding onder begeleiding van een tsjechisch sprekende gids, maar het is mogelijk om een geprinte versie van het verhaal in het engels of duits mee te krijgen.

homepage (tsjechisch) www.zamekfrydlant.cz
www.josschmitz.nl
binnenplaats

Kasteel Kost
Kost (Tsjechië)
Wanneer je dit kasteel bezoekt moet je er op letten dat je de duits- of engelstalige rondleiding neemt en niet de tsjechische, zoals ik. Wat me van dit gerestaureerde kasteel het meest bijblijft, is de lugubere kerker met martelwerktuigen. Overigens maken de afbeeldingen die de werking van dit tuig tonen elke mondelinge toelichting overbodig.
Naast het kasteel is een interessante fossielen- en mineralen expositie, die het bekijken zeer waard is. Ik weet niet of dit een tijdelijke of een permanente expositie is. De eventuele wachttijd kun je doden met boogschieten, souvenirs kopen/kijken, of een hapje en een drankje nuttigen bij het eettentje.
Een bezoek aan dit kasteel is goed te combineren met een bezoekje aan de ruïne Trosky die hier vlak bij ligt.

www.zamky-hrady.cz
www.aboutczechia.com
Kasteel Kost achterkant


Rokstejn (Tsjechië)
Tijdens een wandeling door de omgeving van het dorpje Dolni Smrcne, kwamen we langs deze, in de bossen verscholen ruïne. Er valt niet veel te zien m.u.v. een schets van hoe het er vroeger waarschijnlijk uit heeft gezien. Het gebouw staat gedeeltelijk in de steigers, wat wel handig is voor de studenten die er opgravingen verrichten, want dan kunnen ze hoog in de steigers klimmen om bereik te krijgen op hun mobieltje.

www.volny.cz

http://hrady.dejiny.cz/rokstejn


Uitzicht vanaf de toren
Rostejn (Tsjechië)
Een gerestaureerd jachtslot. Wel aardig om te bezichtigen maar daar is ook alles mee gezegd. Wel is op enkele plaatsen mooi te zien hoe de berg als fundering voor het slot fungeert. Met name in het portaaltje van de toren is dit goed zichtbaar. Het kleine cafeetje maakt dit slot wel een geschikte pleisterplaats voor mountainbikers of wandelaars. Er is natuurlijk ook een souvenirswinkeltje te vinden. Alhoewel “keet” een meer passende benaming is.

www.zamky-hrady.cz

Rostejn binnenplaats

Ruïne Trosky
Trosky (Tsjechië)
Goed idee voor een middaguitje. Maar alleen bij helder weer, want het uitzicht vanaf de ruïne is indrukwekkender dan de ruïne zelf. Het bijzondere van de ruïne zit ‘m vooral in de ligging. De voormalige burcht is gebouwd op vulkanisch gesteente, dat boven het omringende landschap uitsteekt. Het is een stevige klim om de ruïne te bereiken, maar vanaf de Panna toren, die 57 meter boven de omgeving uitsteekt, heb je een prachtig uitzicht. Bij de poort kun je boogschieten en met een roofvogel op de foto.
In de directe omgeving van de ruïne zijn ook een aantal campings te vinden.
Een bezoek aan deze ruïne is goed te combineren met een bezoekje aan het kasteel Kost dat hier vlak bij ligt.

www.trosky.cz/de

wikipedia
uitzicht vanaf de ruïne